ΛOΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

 

 

Τι είναι η Λογοθεραπεία;

Λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με την πρόληψη, διάγνωση και αποκατάσταση των διαταραχών λόγου, ομιλίας, επικοινωνίας και ανάπτυξης λειτουργιών του στόματος.

Πότε ένα παιδί χρειάζεται λογοθεραπεία;

Όταν μπερδεύει ήχους σε μια λέξη

Όταν δυσκολεύεται να αρθρώσει σωστά κάποιους ήχους

Όταν παραλείπει ήχους σε μια λέξη

Δυσκολεύεται να σχηματίσει προτάσεις

Δεν καταφέρνει να εκφράσει τις σκέψεις του με απλές λέξεις

Δυσκολεύεται να περιγράψει απλά γεγονότα

Κάνει γραμματικά και εκφραστικά λάθη

Δυσκολεύεται να ξεκινήσει και να διατηρήσει μια συζήτηση

Δυσκολεύεται να κατανοήσει σύνθετες προτάσεις και οδηγίες

Αδυνατεί να ξεκινήσει τη φράση του

Επαναλαμβάνει συλλαβές ή ήχους

Κολλάει σε συγκεκριμένους ήχους

Επιμηκύνει συλλαβές ή ήχους

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

Τι είναι Εργοθεραπεία;

Η εργοθεραπεία είναι η εφαρμοσμένη επιστήμη που παρέχει εξειδικευμένη θεραπεία μέσω στοχευμένων δραστηριοτήτων για να βοηθήσει το παιδί να αναπτύξει και να διατηρήσει δεξιότητες.

Τα θεραπευτικά προγράμματα της εργοθεραπείας έχουν σαν στόχο να διευκολύνουν τη χρήση της λειτουργικότητας προκειμένου να καλύπτουν τις απαιτήσεις ενός ατόμου στο εργασιακό κοινωνικό προσωπικό και οικιακό περιβάλλον (World federation of occupational therapy, 2010).

Οι δεξιότητες σχετίζονται με τις αισθήσεις και με την επεξεργασία τους ώστε να βοηθήσουμε την οργάνωση των εγκεφαλικών λειτουργιών.

Η απόκτηση και η βελτίωση της λειτουργικότητας του παιδιού γίνεται μέσα από δραστηριότητες που αποτελούν κίνητρο γι αυτό όπως το παιχνίδι στο χώρο με εξοπλισμό (π.χ. μπάλες, κούνια, πατίνι, εμπόδια κ.ά.)και στο τραπέζι (ζωγραφική, επιτραπέζια κ.ά.) ανάλογα με τις ανάγκες του.

Αυτές προκύπτουν έπειτα από αξιολόγηση συγκεκριμένων τομέων όπως ο αισθητικοκινητικός τομέας, η νευρομυική εξέλιξη, οι προσαρμοστικές αντιδράσεις  (πράξη, αδρή και λεπτή κινητικότητα), ο γνωστικός τομέας μέσα από κλινική παρατήρηση και κάποια ειδικά αξιολογητικά εργαλεία- τεστ.

Πιθανά σημάδια για να απευθυνθείτε για εργοθεραπευτική αξιολόγηση:

Δυσκολία σε δραστηριότητες καθημερινής ζωής όπως σίτιση, ντύσιμο γδύσιμο, ύπνο ή ανεξαρτητοποίηση στην τουαλέτα.

Δυσκολία να τρέξει, να παίξει μπάλα, να διατηρήσει την ισορροπία του ή να πηδήξει. Δεν πιάνει σωστά το μολύβι ή το ψαλίδι.

Δυσκολία να σκεφτεί και να κάνει μια κατασκευή με τουβλάκια ή να συνθέσει μια εικόνα.

Δεν ζωγραφίζει ή το γράψιμο του είναι ανώριμο.

Η συγκέντρωση του είναι μικρής διάρκειας και κουράζεται εύκολα. Δυσκολία στη μνήμη και στην οργάνωση.

Ευαισθησία σε οσμές, γεύσεις, ήχους ή αγγίγματα.

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

 

Οι ειδικοί παιδαγωγοί εργάζονται με παιδιά και εφήβους που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα μάθησης.

Ασχολούνται επίσης με παιδιά που παρουσιάζουν αναπτυξιακές δυσκολίες όπως αυτισμό ή καθυστέρηση για να τους διδάξουν κυρίως ικανότητες επιβίωσης και βασικές γραμματικές γνώσεις.

Πιο συχνά οι ειδικοί παιδαγωγοί δουλεύουν με παιδιά που εμφανίζουν μεσαίας βαρύτητας δυσκολίες χρησιμοποιώντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ειδικής αγωγής ή τροποποιώντας το προκειμένου να το προσαρμόσουν στις ατομικές ανάγκες των παιδιών με τα οποία εργάζονται.

Οι περισσότεροι ειδικοί παιδαγωγοί εργάζονται με παιδιά του δημοτικού, του γυμνασίου και του Λυκείου αν και συχνά υποστηρίζουν παιδιά νηπιακής και προνηπιακής ηλικίας με στόχο την ανάπτυξη λόγου, κίνησης, κοινωνικών και γνωστικών δεξιοτήτων συχνά μέσα από το παιχνίδι.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΟΝΕΩΝ

 Ποιος είναι ο ρόλος της Συμβουλευτικής Γονέων;

Υπάρχουν στιγμές που οι γονείς βρίσκονται αντιμέτωποι με καταστάσεις που δεν μπορούν να χειριστούν και τους δυσκολεύουν όπως για παράδειγμα το πώς να χειριστούν ένα διαζύγιο, πώς να γνωρίσουν ένα καινούργιο σύντροφο στο παιδί τους, η επιθετικότητα και πολλά ξεσπάσματα του παιδιού που φαίνονται να είναι χωρίς λόγο, αντιζηλία μεταξύ αδερφών, προβλήματα συμπεριφοράς στο σχολείο κ.λ.π.

Οι γονείς δεν χρειάζεται να έχουν ενοχές και να αισθάνονται δυσάρεστα για αυτό. Κανείς δεν έχει γεννηθεί γονέας.

Το ότι πολλοί γονείς επισκέπτονται έναν ειδικό ψυχικής υγείας δε σημαίνει ότι δεν είναι καλοί γονείς ή δεν μπορούν να μεγαλώσουν το παιδί τους.

Απλά χρειάζονται έναν συνοδοιπόρο μερικές φορές σε αυτήν την τόσο σημαντική προσπάθεια.

Και αφού η συμπεριφορά των γονέων συσχετίζεται άμεσα με αυτή των παιδιών μπορούν και οι δύο πλευρές σαν ομάδα να αγωνιστούν για ένα κοινό στόχο, το παιδί!


Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 25   ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΤΗΛ 210-2824389